JAK SI PŘED VÁNOCI UŠETŘIT STRES, BOLAVÉ BŘICHO A PŘEBYTEČNÁ KILA
Prožijte klidný advent: zpomalte a nadechněte se
Vánoce – pro někoho nejkrásnější období roku, pro jiné čas stresu, shonu a nekonečných seznamů úkolů. Místo klidu a pohody často přichází tlak nakoupit dárky, připravit dokonalé cukroví, zvládnout vánoční večírky a ještě uzavřít pracovní povinnosti. Není divu, že se nám hladina stresu zvedá a naše tělo reaguje – produkcí stresového hormonu kortizolu.
A právě ten je naším "tichým sabotérem". Kortizol totiž nejen podporuje ukládání tuků do zásob, ale také ovlivňuje hladinu inzulinu. Když se hladina glukózy v krvi zvýší, tělo na to reaguje větší tvorbou inzulinu. Výsledek? Rozkolísaný krevní cukr, únava, podráždění a často i pár kilo navíc.
Ale dobrá zpráva je, že to jde i jinak.
Zkuste letos advent prožít vědoměji. Každý den si dopřejte alespoň dvakrát deset minut jen pro sebe. Vypněte telefon, ztlumte televizi, odložte všechno "musím" a prostě jen buďte. Vnímejte svůj dech, myšlenky, tělo. Skvělým pomocníkem je i příroda – krátká procházka v zimním lese nebo parkem dokáže zázraky.
Možná jste už slyšeli pravidlo: "Když
nestíháš, zpomal."
A právě v tom je klíč. Jen v klidu a tichu můžeme znovu slyšet sami sebe – a
nechat věci plynout tak, jak mají.
Zkuste letošní advent pojmout jinak. Méně stresu, více klidu. Méně dokonalosti, více opravdovosti. Protože to nejcennější, co můžete o Vánocích darovat – sobě i ostatním – je vnitřní klid a přítomnost.
Jak o Vánocích nepřibrat a zachovat si vitalitu (a přitom si je užít naplno)
Vánoce jsou o radosti, vůni cukroví a chvílích s blízkými. Ale přiznejme si
to – sváteční stůl bývá pořádně lákavý a naše odhodlání jíst s mírou se často
rychle rozplyne. Dobrá zpráva? Dá se to zvládnout i jinak!
Tady je pár tipů, jak si svátky vychutnat bez zbytečných výčitek (a
přebytečných kil navíc).
1. Zkuste přerušovaný půst
Nemusíte držet drastické diety, stačí drobná úprava rytmu dne.
Během svátků si občas dopřejte den, kdy budete jíst například v 10
hodinovém okně (např. od 9:00 do 19:00) a zbytek dne nechte
tělo odpočívat.
Na rodinných návštěvách to možná nepůjde, ale další den to můžete krásně
vykompenzovat. Tělo se tak zklidní, trávení si odpočine a vy se budete cítit
lehčeji.
2. Dělejte delší pauzy mezi jídly
Zkuste mezi jídly vydržet alespoň dvě hodiny bez uzobávání.
Dopřejete tak svému tělu čas na regeneraci a trávení. Uvidíte, že když si jídlo
dopřejete až s chutí, vychutnáte si ho mnohem víc – a bez zbytečného přejídání.
3. Pohyb jako přirozená součást dne
Nemusíte hned běžet do fitka – i drobnosti se počítají!
Vystupte z tramvaje o pár zastávek dřív, místo výtahu použijte schody a
udělejte si krátkou procházku po obědě.
A když k tomu přidáte svižnou chůzi v přírodě, tělo vám poděkuje. Navíc si
krásně vyčistíte hlavu od vánočního shonu.
4. Pečte zdravější cukroví
Ano, i cukroví může být o něco zdravější – a pořád výborné!
Pokud se chcete držet klasiky, zkuste jen pár drobných úprav:
- vyměňte bílou mouku za špaldovou nebo pohankovou,
- prášek do pečiva nahraďte jedlou sodou nebo zvolte prášek bez fosfátů,
- uberte cukr a sáhněte po kokosovém nebo třtinovém,
- přidejte ořechy – zasytí a dodají zdravé tuky,
- můžete přimíchat i trochu proteinového prášku bez příchuti pro lepší poměr bílkovin.
Zdravější verze cukroví vás příjemně překvapí – chutná skvěle a svědomí zůstane čisté.
Závěrem
Vánoce nemusí být o odříkání ani o výčitkách. Stačí dělat malé, vědomé volby a poslouchat své tělo. Dopřejte si, co máte rádi, ale s rozvahou – a nezapomeňte, že pohoda, smích a klid jsou tím nejlepším kořením svátků.
A TADY PÁR TYPŮ NA ZDRAVÉ ZOBÁNÍ
Ø OKURKOVÉ JEDNOHUBKY
Jak na to: nakrájené okurky na plátky, kousek mozzarely, černá oliva nebo uzený losos
Ø SUŠENÉ OVOCE V ČOKOLÁDĚ
Jak na to: nesířené sušené ovoce napíchneme na párátko a namočíme do rozpuštěné 70% čokolády, obalíme v posekaných oříšcích nebo kokosu
MŮJ TIP: meruňky se hodí obalit v mandlích, švestky ve vlašských oříšcích, datle v kokosu
Ø SEMÍNKOVÉ KREKRY, KTERÉ SI ZAMILUJETE
Jak na to:½ dl lněných semínek, ½ dl tykvových semínek, 1 dcl slunečnicových semínek, 1 dl sezamových semínek (loupaných), 2 dl rýžové mouky, ½ lžičky soli, 2 ½ dl vroucí vody, ½ rýžového oleje, mořská sůl (vločky)
POSTUP: Smíchejte semínka, ½ lžičky soli a rýžovou mouku. Přidejte vroucí vodu a olej a smíchat. Rozdělit "těsto" na dva plechy s pečícím papírem a "rozplacatit" přes celý plech. Je nutné pomoct si dalším pečícím papírem, který se položí na těsto a následně roztlačit prstama. Pečte na 125-150°C, 45-60 minut (každá trouba jinná). Nechat vystydnout a přelomit na libovolné kousky.
MŮJ TIP: krekry můžete namáčet do domácí pomazánky z červené řepy a křenu nebo ji můžete koupit v DM drogerii a ušetřit, tak kousek času pro sebe J
- JÁHLOVÉ KULIČKY
Jak na to: 140 g jáhel, 200 ml vody a 200 - 250 ml
smetany ke šlehání nebo 400 - 500 ml kokosového mléka, 2 špetky soli, 50 g
medu, 50 g strouhaného kokosu, 50 g mletých mandlí, 50 g másla, 1 vejce
na obalení čokoláda nebo strouhaný kokos
Jáhly 3x spaříme horkou vodou a scedíme. V kastrůlku rozehřejeme lžíci přepuštěného másla (ghí, šmolc) a nasypeme scezené jáhly. Za stálého míchání ohříváme asi dvě minuty, trošku osolíme. Poté podlijeme skleničkou vody a skleničkou smetany nebo kokosovým mlékem. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání je zvolna vaříme doměkka, což trvá 25 až 30 minut.
Do uvařené kaše vmícháme část kokosu, máslo nebo kokosový tuk, vajíčko a přidáme všechny sypké ingredience. Vše důkladně promícháme. Nakonec osladíme medem. Hmotu necháme vychladnout. Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme je v strouhané čokoládě nebo strouhaném kokosu. Kuličky ukládáme do papírových rozetek a uchováme v lednici.
BYLINKY, KTERÉ VÁM ULEVÍ
Ø Hořec žlutý – pokud víte, že máte problémy s trávením, dejte si prášek hořce na špičku nože 15 minut před jídlem. V těle se zvýší produkce žaludečních šťáv, která je důležitá pro správně trávení.
Ø Máta – může vám pomoci v případě, že to s jídlem přeženete
Ø Kmín, anýz, nové koření – může vám pomoci v případě nadýmání a plynatosti. Uvaříte ve vodě od každého po 1 lžičce a vypijete.
Ø Heřmánek – pomáhá při trávicích obtížích, doporučuji pít preventivně J
Co funguje mě:
Ø Samaritán – mě osobně funguje velmi dobře na přejedení nebo nevhodné kombinace (je k sehnání v lékárně)
Ø Čínská bylinná směs 101 – šavle malého samuraje – velmi dobře mi zabírá na žaludeční nevolnosti všeho druhu, od střevních viróz až po nevolnost z jídla. Krásně harmonizuje trávení
Ø Betain HCL – sáhnu po něm ve chvílích, kdy cítím, že jídlo špatně trávím. Stejně, jako u hořce, je důležité použití před jídlem.
✅ CO ZAŘADIT DO LETNÍHO JÍDELNÍČKU
Jídla by měla být ochlazujícího charakteru. Pozor ale na studené a ledové potraviny, které příliš ochlazují naše trávení (led, zmrzliny, chlazené nápoje, jogurty, ovoce, zeleniny, jezte v pokojové teplotě a se zmrzlinami a ledem do pití to nepřehánějte).
K ochlazení těla v horkých dnech použijte mátu, meduňku, zelený čaj, syrovou zeleninu a ovoce včetně citrusových plodů (grep, pomeranče, limetky). V létě, je čas si dopřát i další druhy jižního ovoce, které jsou naopak v zimně nevhodné. V tuto dobu vitamíny tělo dobře přijímá z bobulovin (rybíz, jahody, maliny, borůvky…) Jen je potřeba počítat s tím, že tyto druhy jsou plné pesticidů, proto je důkladně omývejte.
🥗 Lehká a čerstvá jídla
Zeleninové saláty – okurka, rajče, paprika, rukola, špenát, ředkvičky, brokolice, cuketa......
Ovocné saláty – všechny druhy ovoce
!SMOOTHIE! - vždy kombinujte ovoce a zeleninu nebo pouze zeleninové smoothie. Pouze ovocné smoothie má vysoký glykemický index. Př. špenát, okurka, grep, banán
Polévky za studena – gazpacho, okurková nebo kefírová polévka
🧊 Potraviny s vysokým obsahem vody - Melouny, okurka, citrusy – hydratují organismus a ochlazují tělo
🐟 Lehké bílkoviny - Ryby (losos, tuňák, pstruh), Drůbeží maso, Luštěniny – čočka, cizrna do salátů, Tofu a tempeh
🍚 Komplexní sacharidy - Quinoa, kuskus, bulgur, rýže – dobře stravitelné, vhodné do studených jídel
🥤 Nápoje - Voda s citronem, mátou, okurkou, grepem, Bylinkové čaje (vlažné) – např. máta, meduňka
Mléčné výrobky - Kefír, podmáslí, jogurtové nápoje – ochladí vás v horkých dnech
❌ ČEMU SE NAOPAK VYHNOUT NEBO OMEZIT
V horkých dnech játra pracují na plné obrátky. Je vhodné vyhnout se potravinám, která játra zatěžují a potravinám s horkým tepelným působením (alkohol, káva, tučná jídla, tučné sýry, velké množství masa, chilli, zázvor)
🍖 Těžká a tučná jídla
Tučné maso, klobásy, smažená jídla – zatěžují trávení
Husté, mastné omáčky – mohou vést k únavě a přehřátí
🍰 Sladkosti a pečivo
Dorty, zákusky, bílé pečivo – rychlé cukry zvyšují hladinu inzulínu a způsobují únavu
🧂 Příliš slané potraviny
Chipsy, slané oříšky, fast food – odvodňují organismus
🍹 Sladké a sycené nápoje
Limonády, energetické nápoje, přislazované džusy – přinášejí prázdné kalorie a dehydratují
A tady jedna inspirace do vašeho jídelníčku.

JE MASO PRO VÝŽIVU ČLOVĚKA DŮLEŽITÉ NEBO JE LÉPE HO NEJÍST?

PRO KOHO JE MASO DŮLEŽITÉ:
pro lidi trpící zimomřivostí (maso je teplé povahy)- pro lidi podvyživené a s nedostatkem energie (dodává potřebnou životní energii čchi)- pro lidi, trpící na anémii z nedostatku železa (Fe) - nekombinujte potraviny bohaté na Fe s potravinami obsahující vápník a kofein - Fe se nevstřebá- pro děti - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro vývoj dítěte- pro tuto skupinu lidí bych doporučila maso 2x až 4x týdně, ale výhradně v biokvalitě
MASO NEDOPORUČIJI:- lidem, kteří ho jedí dlouhodobě větší množství- lidem se zanešeným lymfatickým systémem - lidem, kteří se snaží zhubnout pomocí proteinového jídelníčku a nefunguje to - v tomto případě tělo nezvládá odbourávat bílkoviny a ty zanáší lymfu a zatěžují játra - pro lidi, kteří se rozhodli být vegetariány nebo kterým maso nedělá dobře- červené maso by neměli jíst lidé trpící nějakým chronickým zánětem- maso nedoporučuji v horečnatých stavech a v horkých dnech - horko samo o sobě, je zátěž pro játra a konzumace masa, tak omezuje jejich detoxikační funkci
JAK MÁM ZAČÍT

Stravovat se zdravě není žádná věda. Jediné, co potřebujete, je chuť s tím začít, nakoupit si potraviny, kterými vždy jídlo nutričně nějak zachráníte (pokud to zrovna není ideál zdravého talíře), a naučit se pár jednoduchých principů, které vám k tomu všemu pomohou. Je dobré experimentovat a zapisovat si vyzkoušená jídla, čímž si postupně vytvoříte vlastní jídelníček. Je to mnohem jednodušší a efektivnější, než se držet jídelníčku předepsaného někým jiným.
Po jedné konzultaci jste schopni to vzít do vlastních rukou. Další konzultace slouží k tomu, abyste vytrvali a doladili vše do stádia, kdy vám nové principy do sebe zapadají, a to včetně organizace vaše dne.
RYCHLE, SNADNO, ZDRAVĚ:
Už pár dní lednička zeje prázdnotou, jediné co v ní nacházím je zbytek tofu, pórku, dýně a uvařená rýže s quinoou. Zde je výsledek. Jídlo hotové za 15 minut.
RECEPT: V troubě na olivovém oleji orestuji pórek a tofu. Pak přidám dýni a plátky česneku. Když je vše měkké, posypu červenou paprikou, zaliji rýžovou smetanou a přiliji trochou bílého vína.
Na závěr pokapu dýňovým olejem, posypu lahůdkovým droždím a černým sezamem.
ÚČINEK POTRAVIN NA ORGANISMUS:
QUINOA - posiluje dráhu sleziny, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a vlákninu
RÝŽE – posiluje dráhu sleziny a tím i harmonizuje trávení
DÝNĚ - posiluje dráhu sleziny, obsahuje vlákninu
TOFU – obsahuje velké množství bílkovin – dodává tedy jídlu větší sytost
PÓREK – ostrá chuť pórku posiluje dráhu plic, zejména její bílá část
ČESNEK – posiluje dráhu plic
ČERVNÁ PAPRIKA – má zahřívající účinek
RÝŽOVÁ SMETANA – je vhodnou náhražkou běžné smetany, pokud se snažíme posílit imunitní systém v chladném období
DÝŇOVÝ OLEJ – obsahuje omega 3 mastné kyseliny, čímž posiluje náš imunitní systém
LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ – je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B
ČERNÝ SEZAM – obsahuje zdravé tuky a posiluje dráhu ledvin
POKUD BYCHOM SI TAKTO ROZEPSALI KAŽDÉ SVÉ JÍDLO, ČASTO BYCHOM SE DIVILI.
JAK JE TO TEDY S TĚMI SNÍDANĚMI

Musím snídat opravdu hodinu po probuzení a jak by mělo vypadat první jídlo dne? Je opravdu vhodný jogurt s ovocem nebo smoothie? Pokud se snažíte do sebe ráno vpravit snídani jen proto, že se o tom všude píše, ale přitom nemáte ani trochu hlad a už vůbec ne čas, tak to nedělejte.
- Klid na jídlo je hlavní prioritou
- Trávení musí být na jídlo připravené - poznáte to tak, že dostanete hlad. Pozor však na ranní pití kávy, to váš žaludek obalamutí a potřeba jídla je tak zkreslená.
- Každý potřebuje jinak vydatnou snídani. Někdo raději volí lehčí snídani a větší oběd, jiný zase opačně.
- V chladných měsících je potřeba volit snídani, která vás zahřeje (kaše, polévka, vejce). Jogurt s ovocem nebo smoothie není tedy v těchto dnech vhodnou volbou. Příliš to oslabuje naše trávení a ochlazuje organismus. My se naopak před chladem potřebujeme chránit.
A CO KÁVA PO RÁNU?
- Ranní káva přispívá k zvýšení hladiny Kortizolu, což po ránu není žádoucí. Navíc Kortizol je lipogenní hormon, takže přispívá k ukládání tuků
- Káva v kombinaci s cukrem a mlékem "oblbne" vaše tělo a vy tak máte pocit, že nemusíte jíst. Mnoho lidí řeší potřebu jídla právě kávou. Tělo ale potřebuje výživnou stravu, ta pak tělu chybí a důsledkem je únava, nadváha a večerní přejídání.
JEZTE SNÍDANI V KLIDU A S POCITEM MÍRNÉHO HLADU. (TENTO STAV MŮŽE BÝT U VÁS KLIDNĚ V 10:0 HODIN, U NĚKOHO JINÉHO V 7:00)

